2017 MPavilion

Photo Fred Ernst

The fourth MPavilion design for Mebourne will come via the Netherlands–based architects Rem Koolhaas and David Gianotten, of OMA, for spring 2017.

Image courtesy of OMA

Image courtesy of OMA

For this iteration of the public space designed for a range of yet to be determined activities, the Netherlands–based architects will be taking their cues from the ancient amphitheater.

The space will blur the lines between inside and outside while sitting close to the ground and will blend in with the parkland in Melbourne’s Queen Victoria Gardens. The 2017 iteration of the pavilion will reflect new directions in architecture and is an insight into the future.

The architects will employ a flexible space that can function as both stage and playground. With flexible and mutable space, the architects hope to create spaces for public engagement where a range of different activities can take place.

Comprising a circular wooden amphitheatre with a rotatable component, MPavilion allows interaction from all angles — the pavilion opens up to the backdrop of the Melbourne skyline. With an exterior clad in bright and saturated local flora, the structure integrates with the landscape, contrasting with the excavated amphitheatre inside. Overhead, an aluminium cladded steel grid supports a translucent roof to shield visitors from the elements while still allowing sunlight to permeate.

The main infrastructure of the pavilion, adorned with lighting and hanging points, is within the floating roof, a two-metre-high mechanical grid structure made of aluminium-clad steel. The mechanical functions of the canopy can be activated to suit the type of event taking place; it is an open-air venue for performances, entertainment and sports. Existing of both static and dynamic elements, the pavilion allows for many configurations and can generate unexpected programming, echoing the ideals of the typology of the amphitheatre. With the city as a backdrop, the pavilion provokes discussion on Melbourne, its development and its surroundings.”

Bijoy Jain of Studio Mumbai

Bijoy Jain of Studio Mumbai

The 2016 MPavilion designed by Indian architect Bijoy Jain of Studio Mumbai will be relocated to a permanent site in Melbourne Zoo.

Director of Melbourne Zoo Kevin Tanner said, “It is a spectacular architectural structure that will complement the zoo’s natural environment. As one of the first carbon neutral zoos in the world, we welcome MPavilion’s use of natural and sustainable materials. It fits perfectly with our conservation ethic and environmentally sustainable practices.”

Previous pavilions have also found permanent homes.  The 2014 MPavilion designed by Sean Godsell Architects occupies the rear garden of the Hellenic Museum and the 2015 MPavilion designed by Amanda Levete Architects was installed at a new park in Docklands.